Община Сопот

С Ъ О Б Щ Е Н И Е

Във връзка с получено писмо за извършена проверка от Лесозащитна станция - Пловдив и подаден сигнал от жител на гр. Сопот за нападение от борова процесионка в боровите гори на град Сопот, ви представяме следната информация:

Лесозащитна станция гр. Пловдив съвместно с инж. Румяна Манолова - зам. Директор при ДГС и представител на Община Сопот, извърши проверка на 458 дка държавни горски територии и на 36.39 дка собственост на Община Сопот  представляващи урбанизирана територия.

При проверката се установи, че цитираните по горе площи представляват един иглолистен масив от черен бор и единично бял бор. В момента повредите са средно между 5% и 30% - във вътрешността са засегнати единични дървета, а по периферната са засегнати всички дървета. Вредителят е в стадий гъсеница и е започнал миграция в почвата за предкакавиден стадий. Установено е и заболяване по дърветата, което е причинено от фитопатогена Diplodia sapinea. Засегната е значителна част от дървостоя като преобладават съхнения в короните до 10%, в малка част до 30-40% и единични напълно изсъхнали дървета. Процесът ще продължи поради засушаване през есенно-зимния период.

Боровата процесионка е алергенен вид и при контакт с хора може да причини алергия. Предвид на това, че територията представлява обществен парк приоритет е предпазването на посетителите, недопускане разпространение на вредителя и с цел ограничаване на повредите, Лесозащитна станция- Пловдив предписа на ДГС Карлово да извърши лесозащитно мероприятие в горските територии държавна собственост – механична борба- чрез залагане на феромонови капани и механично премахване на гъсеничните гнезда. С цел подобряване на растежните условия и намаляване на повредите от Diplodia sapinea, препоръчано е на ДГС Карлово да изведат в горските територии държавна собственост предвидените по горски план сечи.

С цел предпазване на посетителите на обществения парк и ограничаване на разпространението на боровата процесионка в имот общинска собственост е рационално да се предприемат аналогични действия, както от страна на ДГС Карлово в горските територии държавна собственост.